Skip to main content
 

Huisartsenzorg in
Achterstandswijken

 

Huisartsenzorg in
Achterstandswijken

Project Samenvatting

Huisartsenzorg in Rotterdamse achterstandswijken

Ook vóór de coronacrisis was de druk op huisartsenpraktijken in achterstandswijken al groot. De bewoners hebben veel gezondheids- en andere problemen en soms een lagere zelfredzaamheid. Sinds COVID-19 gebruiken huisartsenpraktijken meer zorg op afstand, zoals telefonische consulten, e-mail consulten en videobellen. Kwetsbare groepen ervaren sinds de crisis mogelijk meer drempels om de huisarts te bezoeken en zorg op afstand zou voor hen minder geschikt kunnen zijn.

Het doel van het GP-COVERAGE project is om de impact van de COVID-19 crisis op de huisartsenzorg in Rotterdamse achterstandswijken te onderzoeken. GP-COVERAGE staat voor: General Practice COVid study of Effects of Remote care in Areas with GEneral practices with vulnerable patients. We interviewen patiënten en zorgverleners op verschillende momenten tijdens de crisis. Daarnaast analyseren we data uit de registratiesystemen van huisartsenpraktijken.

Ons project:

Kwetsbare groepen ervaren sinds de crisis mogelijk meer drempels om de huisarts te bezoeken en wellicht is zorg op afstand minder geschikt.

Wij onderzoeken de impact van de COVID-19 crisis op de huisartsenzorg in Rotterdamse achterstandswijken.

Wij interviewen patiënten en zorgverleners op verschillende momenten tijdens de crisis.

Daarnaast analyseren wij data uit de registratiesystemen van huisartsenpraktijken.

Geleerde lessen:

Er was een forse afname in consulten in de eerste maanden na de COVID-19 uitbraak in het voorjaar van 2020.

Er is een grotere behoefte aan fysieke consulten en minder aan zorg op afstand bij specifieke groepen, zoals patiënten met minder taal- en digitale vaardigheden en ouderen.

Patiënten hebben begrip voor de (tijdelijke) noodzaak van het gebruik van zorg op afstand en lijken zorg op afstand geschikt te vinden voor klachten die niet acuut of ernstig zijn.

Sommige patiënten omschreven zorg op afstand onpersoonlijke en kwalitatief ontoereikendheid. Zij vinden het lastig(er) om klachten duidelijk te maken aan de dokter. Dit betreft met name anderstalige patiënten. Verder duurt het stellen van de diagnose volgens hen langer.

Zorgverleners in de huisartsenpraktijk vinden het bruikbaar om face-to-face zorg af te wisselen met zorg op afstand. Daarnaast vinden ze zorg op afstand makkelijk, flexibel, efficiënt en stimuleert het de zelfredzaamheid van de patiënt.

Zorg op afstand is volgens de zorgverleners niet altijd geschikt. De geschiktheid hangt af van de klachten, vaardigheden en voorkeur van de patiënt.

Zorg op afstand wordt door zorgverleners soms als minder prettig en onpersoonlijk ervaren en biedt minder mogelijkheden dan face-to-face zorg. Daarbij zijn sommigen bang patiënten mis te lopen die zorg nodig hebben. Een deel van de zorgverleners wil daarom terug naar hoofdzakelijk face-to-face zorg.

Zorg op afstand draagt aan de andere kant bij aan de toegankelijkheid van zorg, en kan (indien geschikt voor de patiënt) een bruikbare aanvulling zijn op face-to-face zorg op voorwaarde dat deze met beleid wordt ingezet.

Mogelijk gemaakt door:

Het GP-COVERAGE project wordt uitgevoerd door de Erasmus Universiteit Rotterdam (Erasmus School of Social and Behavioural Sciences) in samenwerking met de Gemeente Rotterdam en het Erasmus MC (afdeling Huisartsgeneeskunde en Rijnmond Gezond). De studie wordt gefinancierd door ZonMw (zie projectpagina). De tweede meting onder patiënten wordt gefinancierd door het Fonds Achterstandswijken Rotterdam (FAW Rotterdam).

Nieuwsberichten Huisartsenzorg in Achterstandswijken