Huisartsenzorg in Rotterdamse achterstandswijken
Ook vóór de coronacrisis was de druk op huisartsenpraktijken in achterstandswijken al groot. De bewoners hebben veel gezondheids- en andere problemen en soms een lagere zelfredzaamheid. Sinds COVID-19 gebruiken huisartsenpraktijken meer zorg op afstand, zoals telefonische consulten, e-mail consulten en videobellen. Kwetsbare groepen ervaren sinds de crisis mogelijk meer drempels om de huisarts te bezoeken en zorg op afstand zou voor hen minder geschikt kunnen zijn.
Het doel van het GP-COVERAGE project is om de impact van de COVID-19 crisis op de huisartsenzorg in Rotterdamse achterstandswijken te onderzoeken. GP-COVERAGE staat voor: General Practice COVid study of Effects of Remote care in Areas with GEneral practices with vulnerable patients. We interviewen patiënten en zorgverleners op verschillende momenten tijdens de crisis. Daarnaast analyseren we data uit de registratiesystemen van huisartsenpraktijken.
Laatste Nieuws
Ons project:
Kwetsbare groepen ervaren sinds de crisis mogelijk meer drempels om de huisarts te bezoeken en wellicht is zorg op afstand minder geschikt.
Wij onderzoeken de impact van de COVID-19 crisis op de huisartsenzorg in Rotterdamse achterstandswijken.
Wij interviewen patiënten en zorgverleners op verschillende momenten tijdens de crisis.
Daarnaast analyseren wij data uit de registratiesystemen van huisartsenpraktijken.
Mogelijk gemaakt door:
Het GP-COVERAGE project wordt uitgevoerd door de Erasmus Universiteit Rotterdam (Erasmus School of Social and Behavioural Sciences) in samenwerking met de Gemeente Rotterdam en het Erasmus MC (afdeling Huisartsgeneeskunde en Rijnmond Gezond). De studie wordt gefinancierd door ZonMw (zie projectpagina). De tweede meting onder patiënten wordt gefinancierd door het Fonds Achterstandswijken Rotterdam (FAW Rotterdam).